Att leva och bo i en bostadsrättsförening

En skrift om skillnaden mellan att vara hyresgäst och leva i en bostadsrättsförening.

Det är mycket som skiljer att bo i bostadsrättsförening (brf), än i en hyreslägenhet.
I en brf ägs lägenheterna av bostadsrättshavare. I ett hyreshus ägs lägenheterna av en fastighetsägare.
Är du bostadsrättshavare innebär det att du, liksom i eget hus, ansvarar och bekostar själv allt underhåll som hör till din lägenhet. Du äger allt ända till yttersidan av dina väggar, dörrar och fönster.

Arbete med elsystem och vattensystem kräver behöriga hantverkare!
Att göra egen renovering i elsystem kan dra med sig stora skadekostnader till boende i föreningen, eller till föreningen. Försäkringsbolag kan vägra att betala ut försäkringsersättning och lägenhetsägaren får själv stå för kostnaden.
Att renovera ett badrum kräver till stor del auktoriserade hantverkare som kan ge bostadsrättshavaren ett intyg på att arbetet är professionellet utfört. Uppstår vattenskador på husets grundstomme eller grannlägenheter på grund av oprofssigt utfört arbete kommer inte försäkringsbolagen att ersätta skador. Enligt föreningens stadgar så är en senare köpare av lägenheten ansvarig för tidigare ägares försumlighet. Detta är viktigt vid köp/försäljning av lägenhet. Läs föreningsstadgar § 12 sista stycket.

I alla lägenheter finns gemensamma system som värme, vatten och el.
Detta har brf skyldighet att hålla i gott skick. Med detaljerat styrs detta av de stadgar som bostadsrättshavare är skyldig att följa.Bostadsrättsförening är en förening med styrelse och medlemmar.
Du betalar en medlemsavgift vid inträdet och ska sedan vara med och betala föreningens driftskostnader i form av månatlig avgift (hyra). Medlemmarna skall också bidra till att föreningen drivs till allas välbefinnande och trevnad.

Hur han du påverka föreningens verksamhet?
Det kan du genom att komma med förslag till styrelsen, som har kontorstid tisdagar 10.00 – 12.00
Det går också bra att ringa, skicka epost eller lägga förslag i brevlådan, vid kontorsdörren. Starkaste sättet att påverka är att lämna in motioner (förslag) till behandling på årsstämman som hålls i juni varje år.

Vid årsstämman kan en ny, eller delar av en styrelse väljas av medlemmarna.
Det är en valberedning som skall komma med förslag på nya styrelsemedlemmar. Styrelsen väljs normalt från dessa förslag. Om du inte deltar på stämman kan det göra att du får ”dras” med en styrelse du inte tycker om.

I en väl fungerande förening förväntas medlemmarna att hjälpa till
Medlemmarna bör, efter förmåga, hjälpa till för att få en trivsam miljö att bo i. Hjälpa till med trädgårdsarbete, byta glödlampor där man kan, röja snö i ingångarna etc etc.
Alternativet är att anställa en vaktmästare, men det har föreningen inte ekonomi till med den låga hyran vi har i dagsläget.

Lojalitet är en viktig del i föreningslivet.
Bostadsrättshavarna har fått en infoperm med föreningens stadgar och information om de regler som medlemmarna förväntas att följa.
Om föreningsmedlem tillika bostadsrättshavaren inte följer stadgarna kan han/hon, i värsta fall, säges upp som medlem och därmed tvingas flytta, det kan med hjälp av kronofogden, bli tvångsförsäljning. Det är viktigt att läsa både stadgar, och informationer som ges ut för att förstå vilka rättigheter och skyldigheter du har när du köper en bostadsrätt (lägenhet).

Styrelsen Götene Fritid